Η μoύχλα

Οι μαυρίλες που εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του σπιτιού δημιουργούνται από μύκητες.
Οι μύκητες είναι ζώντες οργανισμοί που τρέφονται και σχηματίζουν αποικίες σε σημεία όπου υπάρχει συνεχής παρουσία υγρασίας. Εκτός από την αντιαισθητική εμφάνιση, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, άσμα, αναπνευστικά προβλήματα.
Μαυρίλες μέσα σε ένα σπίτι εμφανίζονται συνήθως στους τοίχους, στο ταβάνι, σε γωνίες χαμηλά και ψηλά, πίσω από καναπέδες και ντουλάπες, στα πλαίσια γύρω από πόρτες και παράθυρα. Επίσης σε ταβάνια τελευταίου ορόφου που έχει τοποθετηθεί θερμομόνωση σχηματίζονται τα χαρακτηριστικά μαύρα τετράγωνα γύρω από τις θερμομονωτικές πλάκες.
Το φαινόμενο αυτό εξηγείται στη Φυσική με την θεωρία της θερμοκρασίας δρόσου.  Η εξήγηση είναι απλή: η υγρασία που περιέχει ο αέρας, όταν έρχεται σε επαφή με μία ψυχρή επιφάνεια, υγροποιείται, κολλάει πάνω στην επιφάνεια και σιγά-σιγά εκεί αναπτύσσονται μύκητες.
Για την ευκολότερη κατανόηση δημιουργίας του παραπάνω φαινομένου θα εξηγήσουμε γιατί ιδρώνει το τζάμι στο παράθυρο της κουζίνας ή ο καθρέπτης στο μπάνιο. Σ’ αυτούς τους χώρους του σπιτιού, ο αέρας έχει αυξημένη θερμοκρασία και σχετική υγρασία και όταν έρχεται σε επαφή με το τζάμι ή τον καθρέπτη, που έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία, υγροποιείται. Επειδή όμως οι επιφάνειες είναι στιλπνές και καθαρίζονται συχνά, δεν αναπτύσσονται μύκητες.
Σ΄ αυτή την περίπτωση το φαινόμενο γίνεται άμεσα αντιληπτό γιατί οι επιφάνειες θαμπώνουν.
Επίσης, για τον ίδιο λόγο, όταν επικρατούν χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, παρατηρούμε τους  τοίχους χωρίς μόνωση να ιδρώνουν από την μέσα πλευρά. Το φαινόμενο αυτό είναι περισσότερο σύνηθες σε βορινά τοιχία. Άλλα δομικά στοιχεία είναι κολώνες, δοκάρια, πλάκα τελευταίου ορόφου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί στα πλακάκια του δαπέδου σε διαμέρισμα του πρώτου όροφου όταν δεν υπάρχει μόνωση στην πυλωτή.
Στις παραπάνω περιπτώσεις το φαινόμενο γίνεται αντιληπτό όταν αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες μαυρίλες.
Χωρίς να επεκταθούμε σε λεπτομερή ανάλυση του φαινομένου (θερμοκρασία δρόσου), προκύπτει ότι η διαφορά θερμοκρασίας μέσα-έξω και η υγρασία του αέρα ευθύνονται για την υγροποίηση. Η θερμοκρασία και η υγρασία μεταβάλλονται εύκολα από πολλές αιτίες. Έτσι εξηγείται πώς εμφανίζονται μαυρίλες που αρχικά δεν υπήρχαν, όταν αντικαθιστούμε τα ξύλινα κουφώματα με (αεροστεγή) αλουμινίου ή όταν τίθεται για πρώτη φορά σε λειτουργία σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, δεν χρειάζεται υγρομόνωση. Χρειάζεται θερμομόνωση.

Προσωρινά μέτρα ανακούφισης που μπορείτε να πάρετε το χειμώνα είναι να αερίζετε καλά το σπίτι και να διατηρείτε την θέρμανση σε χαμηλή θερμοκρασία.
Η οριστική λύση βέβαια είναι η θερμομόνωση.
Για να βεβαιωθούμε ότι οι μαυρίλες που έχουν δημιουργηθεί είναι πράγματι από υγροποίηση υδρατμών, ώστε να οδηγηθούμε στην σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, υπάρχει ένας απλός τρόπος να το διαπιστώσουμε.
Με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι τρίβουμε καλά τις μαυρισμένες επιφάνειες. Αν οι μαυρίλες φεύγουν τότε έχουν δημιουργηθεί από συμπύκνωση υδρατμών και η λύση όπως είπαμε είναι η θερμομόνωση.
Το φαινόμενο της θερμοκρασίας δρόσου επίσης δημιουργεί μεγάλες καταπονήσεις στα δομικά στοιχεία της οικοδομής. Είναι ευθύνη του μηχανικού-μελετητή να αποτρέπει να δημιουργούνται οι συνθήκες που βοηθούν την εμφάνισή του.
Παρόλα αυτά όταν παρουσιαστεί, απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο μονώσεων για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.
(http://technikathemata.blogspot.gr/)